Category

Residential

Client

Private

Location

Upper West Side, NYC

Status

Completed 2003

Gross Floor Area

2950 Sq Ft

Photographer

Wade Zimmerman

Two stories and the garden of this landmarked Upper West Side (NYC) townhouse were included in this gut renovation.

By opening up the rear faced and removing many interior partitions, we achieved the maximum flexibility of space, openness and light penetration in this restrictively narrow townhouse.

Extensive translucent and transparent materials, such as glass and polycarbonate, were used for the partitions, millwork, floors, stair risers and curtain wall. Much of the original woodwork and some of the plasterwork were restored in an effort to respect the building’s original character, while new materials and elements underscore the lines and rhythm of adjacent existing detail.

The interesting and unusual garden design embraces various materials and textures. Some of the more remarkable materials used throughout the project are sandblasted polycarbonate, Brazilian quartzite, French limestone, gravestones, fiber-optic lighting, teak, oak, latex, glass flooring, cable railing, aluminium and sheet metal.

© Studio Rinaldi, 2018 All Rights Reserved